Skip to main content

De kracht van echte connectie

Zowel in onze mensen- als in de paardenwereld is connectie een essentieel en diepgaand aspect van relaties. Maar wat betekent connectie precies? En waarom hebben wij zo’n behoefte aan connectie ? Laten we daarbij onderscheid maken tussen: relaties tussen mensen, relaties tussen paarden maar ook de relatie tussen mens en paard.

  • Voor mensen betekent connectie het gevoel van emotionele nabijheid en verbondenheid met anderen, inclusief onze geliefden, vrienden, en zelfs met de natuur en dieren om ons heen. Het is het gevoel van begrepen en gewaardeerd worden, en het ervaren van een diepgaande gemeenschappelijkheid met anderen.
  • Binnen paardenkuddes betekent connectie het verenigen van individuele paarden tot een hechte en harmonieuze groep. Het gaat om het delen van ruimte, voeding en ervaringen. Daarom precies leven paarden in kuddes. Als prooidieren ondersteunen en beschermen ze elkaar in momenten van gevaar.
  • In de context van mens-paardrelaties verwijst connectie naar de diepgaande band en wederzijds begrip die ontstaat tussen mens en paard. Het gaat verder dan alleen fysieke interactie. Het is een emotionele en spirituele verbinding die gebaseerd is op respect, vertrouwen en wederzijdse waardering.
     

Paarden maken heel makkelijk connectie

Binnen paardenkuddes is connectie van levensbelang. Het bepaalt de sociale structuur, de hiërarchie en de dynamiek binnen de groep. Sterke connecties tussen kuddeleden zorgen voor een gevoel van veiligheid, stabiliteit en welzijn, waardoor de kudde als geheel kan gedijen.

Ilse: “De paardentaal is een energetische taal en is gebaseerd op respect en vertrouwen. Het communiceren met paarden heeft 3 componenten:  Ten eerste is er de Intentie, dat is het voornemen dat de handeling vooraf gaat. De boodschap die gecreeërd wordt. Intentie gaat altijd de Energie vooraf. Dit kan drijvende of leidende energie zijn, versnellende of vertragende energie, de energie van respect of vertrouwen. Intentie en Energie zijn beide nodig om een heldere boodschap te formuleren.  Connectie is het kanaal of de communicatielijn via dewelke de boodschap wordt afgeleverd. Connectie impliceert dat twee partijen elkaar “zien” en “horen”. Dat betekent dat je aandacht 100% gericht is op het paard. Zo zeg je woordeloos: ‘Ik zie je, ik hoor je”. Het paard doet precies hetzelfde en voelt de veiligheid om ook zijn/haar mening te geven in het gesprek met the Human Leader. Dan is er verbinding. Binnen Horse Act maken we mensen hier opnieuw bewust van”.

Connectie is de sleutel tot het opbouwen van een sterke en harmonieuze relatie tussen mens en paard. Het gaat verder dan alleen het aanleren van gehoorzaamheid. Het gaat om het ontwikkelen van een diepe onderlinge band gebaseerd op vertrouwen, respect, en open communicatie. Het is een relatie waar geen pijn en angst in voorkomt.


Connectie vormt de paardenkudde, maar ook de mensenkudde.

Voor zowel mensen als paarden is connectie van onschatbare waarde. Het biedt een gevoel van veiligheid, geborgenheid en betekenis in ons leven. Het versterkt relaties, bevordert wederzijds begrip, en verrijkt ons emotioneel en spiritueel welzijn.

In onze moderne samenleving, waar technologie ons soms lijkt te scheiden van echte menselijke verbinding, is de behoefte aan connectie groter dan ooit tevoren. Het herinnert ons eraan dat we allemaal deel uitmaken van een groter geheel, en dat onze verbondenheid met anderen ons menselijk maakt.

Connectie is de lijm die ons samenbrengt, zowel in de wereld van mens als paard. Het overstijgt taal, cultuur, en soort, en verbindt ons op een dieper niveau van begrip en liefde. Laten we deze kostbare verbindingen koesteren, zowel met onze medemensen als met de prachtige paarden die ons zoveel leren over de kracht van connectie.

🐴♥️🐴

Stay informed and receive our Horse Act Newsletter

Logo 't Hof van Rommersum

Address Location
Hof van 't Rommersum
Kruisveldstraat 2
3440 Zoutleeuw

Contact us
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
0473/45.60.81

Follow us