Skip to main content

Hooggevoeligheid in de werkomgeving

Misschien hoorde je nog niet over het begrip hooggevoeligheid of ben je er nog niet uit  of jij nu werkelijk een HSP bent (“highly Sensitive Person”). Maar toch merk je dat je anders bent of anders reageert op bepaalde situaties. 

Voel je irritaties op je werk ? Ben je helemaal uitgeblust tegen de middag ? Misschien ervaar je problemen met de werkdruk.  Steeds meer mensen beschrijven zichzelf als hooggevoelig en dat wordt ook werkelijk vastgesteld. Statistieken spreken over 15-20% hooggevoelige of hoogsensitieve personen.

Wat zijn nu de kenmerken:  Mensen klagen over onverklaarbare vermoeidheid, spanning, overspoeld worden enz. Ze kunnen het lawaai en het snelle tempo van onze (werk)maatschappij niet (altijd) aan en hebben vaak fysieke en/of psychosomatische klachten ten gevolge van overprikkeling en teveel stress zoals maagpijn, darmklachten, hoofdpijn, virussen en vreemde sensaties van onbehagen.  HSP’s kampen met een gevoel van kwetsbaarheid en vatten het leven niet lichtzinnig op.  Een valkuil is dan ook dat je je als HSP verliest in je verantwoordelijkheidsgevoel en perfectionisme.

“Ik voel me anders en heb nooit begrepen waarom. Ik heb dikwijls het gevoel gehad van hier niet thuis te horen en op het verkeerde werk te zitten, maar ook al veranderde ik van baan, het gevoel achtervolgde me.  Ik voel me een buitenstaander die niet begrepen en geaccepteerd wordt. Het werk en het leven in het algemeen valt me best zwaar hoor”. 

Maar hooggevoeligheid is zeker en vast ook een kwaliteit.  HSP’s hebben een rijke, innerlijke belevingswereld en houden van diepgang. Hooggevoelige mensen zijn psychisch gevoeliger dan de gemiddelde mens en voelen een sterke verbondenheid met andere mensen.    Ze zijn gevoelig voor schoonheid, met name die van de natuur, ze zijn empathisch en hebben een rijke fantasie. Ze worden vaak opgezocht door de omgeving in geval van problemen.

Hoogsensitiviteit op het werk

Vermits hooggevoelige mensen een groot inlevingsvermogen hebben, zijn ze ook bijzonder gevoelig aan de werksfeer. Wanneer je als HSP het gevoel hebt gezien en erkend te worden voor je kwaliteiten, is de sfeer positief en krijg je energie. Maar wanneer dat niet het geval is, dan kost werken je (te) veel energie. Dat kan het gevolg zijn van een koude werkomgeving,  groepsvorming tot zelfs persterijen.

Hooggevoelige mensen hebben het vaak moeilijk met het trekken van grenzen en kunnen moeilijker neen zeggen. Bovendien vinden ze het niet altijd makkelijk onderscheid te maken tussen eigen emoties en die van collega’s. Die kunnen gestresseerd of kwaad zijn. Het is belangrijk je bewust te zijn van deze eigenschap. Immers, wanneer je zenuwstelsel niet onvoldoende rust krijgt en te vaak en te lang overspoeld zijn, kan dit op lange termijn leiden tot een burn-out.

Herken je jezelf ?  Blijf dan niet bij de pakken zitten en neem contact op.

Paardencoaching kan je helpen om: 
- HSP te herkennen;
- Je bewust ervan te worden welk effect het op jou heeft;
- Je HSP zijn anders te gaan bekijken, te aanvaarden en in te zetten als sterkte.

Blijf op de hoogte en ontvang onze Horse Act Newsletter

Logo 't Hof van Rommersum

Adres Locatie
Hof van 't Rommersum
Kruisveldstraat 2
3440 Zoutleeuw

Contact us
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0473/45.60.81

Follow us