Skip to main content

Zelfvergeving

In ons dagelijks leven worden we geconfronteerd met uitdagingen, obstakels of zelfs trauma waardoor we soms in een staat van ‘overleven’ komen. We reageren op triggers, zonder echt na te denken over de impact van onze reacties. Deze overlevingsmodus helpt ons om moeilijke momenten door te komen, maar laat ons soms achter met gevoelens van schaamte, spijt, of ontevredenheid over wie we waren in die momenten. Het belangrijk te beseffen dat we niet hoeven te blijven vasthouden aan deze gevoelens. Het is goed om jezelf te vergeven voor wie je was toen je simpelweg probeerde te overleven.

Bij Horse Act werken we met paarden om ons te helpen deze reis van zelfvergeving en persoonlijke groei te maken. Paarden zijn meesters in het leven in het moment en reageren puur op energie, zonder oordeel. Ze herinneren ons eraan dat elk moment nieuw is en dat we onszelf de kans mogen geven om los te laten wat ons niet meer dient, wat niet meer nodig is.

Wanneer we in overlevingsmodus zitten, handelen we vaak vanuit een plaats van angst of onmacht. Misschien zijn we harder voor anderen of onszelf dan we zouden willen. Misschien vermijden we situaties of mensen omdat ze ons confronteren met onze zwaktes. Deze reacties komen voort uit het instinct om onszelf te beschermen. Maar zodra de storm voorbij is, blijft er vaak een innerlijke wervelwind van zelfkritiek en schuldgevoel achter. En daar begint het proces van zelfvergeving.

Vergeving door bewustwording

Zelfvergeving begint bij bewustwording. Het erkennen dat je in overlevingsmodus zat en dat je reageerde vanuit een plek van bescherming en instinct. Dit betekent niet dat je je acties goedkeurt, maar wel dat je erkent dat je je best deed met de middelen die je op dat moment had. De paarden nodigen ons uit om diep in onszelf te kijken, zonder oordeel, en de ruimte te creëren om te vergeven.

Vergeving door verbinding

Een ander essentieel aspect van zelfvergeving is verbinding. Verbinding met jezelf, maar ook met de wereld om je heen. Paarden leven in kuddes en zijn constant bezig met het balanceren van hun energie binnen die kudde. Ze leren ons dat ware kracht voortkomt uit het vermogen om ons verbonden te voelen, zelfs in de meest uitdagende tijden. Wanneer we ons verbinden met onszelf en ons eigen verleden, kunnen we de delen van onszelf die we hebben weggestopt, weer laten helen.

Vergeving als bevrijding

Het belangrijkste dat zelfvergeving ons biedt, is vrijheid. Wanneer we onszelf toestaan te vergeven, laten we de ketenen los van schuld en spijt die ons vasthouden in het verleden. We openen onszelf voor nieuwe mogelijkheden, nieuwe inzichten en nieuwe wegen naar persoonlijke groei. Paarden als geen ander leren ons dat vrijheid in het moment zit. Net zoals een paard niet vasthoudt aan wat er gisteren is gebeurd, mogen wij onszelf bevrijden van de lasten van het verleden.

Vergeven is geen eenmalige gebeurtenis, het is een proces. Het vraagt moed, geduld en zelfliefde. Bij Horse Act nodigen we je uit om samen met onze paarden die reis naar zelfvergeving aan te gaan. Vergeef jezelf voor wie je was in overlevingsmodus, en maak ruimte voor wie je wilt zijn in je ware kracht.

Wil je meer ontdekken over hoe paarden je kunnen begeleiden op deze weg van zelfvergeving en persoonlijke groei? Bezoek onze website en neem contact op voor een persoonlijke kennismaking.

🌳✨

Blijf op de hoogte en ontvang onze Horse Act Newsletter

Logo 't Hof van Rommersum

Adres Locatie
Hof van 't Rommersum
Kruisveldstraat 2
3440 Zoutleeuw

Contact us
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0473/45.60.81

Follow us