Skip to main content

Purpose

Iedereen is op zoek naar Purpose

In een wereld waar materiële rijkdom en sociale status ooit hoog in het vaandel stonden, zien we stilletjesaan een verschuiving optreden. Zowel bedrijven als individuen streven tegenwoordig naar iets wat daarachter zit:  een hoger doel, een diepere betekenis, een purpose. We zitten in een tijd van collectieve bewustwording. Onze samenleving maakt een energiesprong. Geweldig toch?

Het streven naar deze ‘nieuwe’ waarden komt voort uit het besef dat ons welzijn niet langer afhankelijk kan zijn van externe omstandigheden, van wat het ego wil, maar van iets intrinsiekers dat ons drijft. We kunnen er de hand nog niet opleggen (en dat doen wij controlefreaks toch zo graag), maar we voelen dat er meer is, dat het in ieder van ons zit en dat het schreeuwt om gehoord te worden. Heel simpel gezegd: het is de roep van de ziel. Onze eigen ziel, de ziel van de samenleving, de ziel van moeder aarde.

De zoektocht naar Purpose in de bedrijfswereld

De opkomst van Corporate Social Responsibility (CSR) markeerde aan het begin van dit millennium de start van een nieuw tijdperk, van een andere wind in de bedrijfswereld - een benadering die niet langer enkel-en-alleen gericht is op winstmaximalisatie, maar ook op het creëren van positieve impact op de samenleving en het milieu. Tegenwoordig heeft vrijwel elk gezond bedrijf wel een 'ESG afdeling' die zich toelegt op Purpose, Planet, Culture en noem maar op. Prachtig is dat!

Deze verschuiving wordt aangedreven door een nieuwe generatie werknemers die meer waarde hecht aan betekenisvol werk en een positieve bijdrage aan de wereld leveren dan aan zware verplichtingen hebben en een vette titel. We wijzen naar de jongere generaties met hun ondermaats werkethos, maar zij zijn de ‘motor of change’, zij gaan het tij keren.

Bedrijven die niet mee zitten op de nieuwe trein, zien hun performance keihard bergaf gaan. Ja, de business ziet af. Deze zoektocht naar Purpose komt met veel en pijnlijk geploeter, want het is een (her)uitvinden van onze identiteit. De rups wil een vlinder worden, maar moet eerst een stukje afsterven en oude overtuigingen overboord gooien, voor de transformatie zich kan voltrekken.  De nieuwe business feniks rijst niet zomaar op uit het as. Covid-19 was slechts het opschalen van deze transformatie naar een hogere versnelling.

De zoektocht naar Purpose op individueel niveau

Maar ook op individueel niveau zien we een vergelijkbare trend. Mensen ervaren een diep verlangen naar betekenis en vervulling, los van oppervlakkige maatstaven van succes. Covid-19 lijkt vergeten, maar de impact is ongezien. De pandemie heeft deze behoefte aan betekenis alleen maar versterkt, door ons te confronteren met onze eigen kwetsbaarheid en de vergankelijkheid van materiële zaken. We voelen dat kortstondige momenten van geluk niet langer voldoende zijn om ons te vervullen, en dat echte voldoening te vinden is in het dienen van een hoger doel. Wat dat ook moge zijn.  Het is opvallend hoeveel coachees zich aanmelden met de vraag: ik zoek mijn echte missie. Mensen zijn echt zoekende. Het broekpak van vroeger past niet meer, maar wat ligt er in de kleerkast?

Het contact met paarden biedt een krachtige manier om ons te helpen in deze zoektocht. Als gevoelige en intuïtieve wezens, fungeren paarden als spiegels van onze innerlijke wereld. Ze nodigen ons uit om stil te staan bij onze kwetsbaarheid en om te gaan met de onrustige gevoelens die soms naar boven komen. Ze geven er een gezicht aan, een betekenis.  In de omgang met paarden leren we om ons ego los te laten en te luisteren naar wat het leven ons toefluistert. Kwestie van stilte te maken, want onze eigen ziel heeft alle antwoorden in pacht.

De poort naar het vinden van die Nieuwe Missie

Uiteindelijk zit de poort naar het vinden van onze purpose in onszelf. Het is een energieveld dat alignering noemt, een bewegingsruimte waar intuitie en verstand gaan samenwerken en elkaar versterken.  Het is een plaats voorbij angst, goedkeuring en beperkende overtuigingen. Door stil te gaan staan en te luisteren naar de stem van onze ziel, kunnen we de weg vinden naar een leven dat echt vervullend is. Het is een reis die moed en kwetsbaarheid vereist, maar voor degenen die de uitdaging durven aan te gaan, ligt er ongekende vervulling in het verschiet.

In een wereld die steeds meer vraagt om authenticiteit en verbinding, zijn paarden onze gidsen op het pad naar zelfontdekking en purpose. Ze helpen ons om te leren vertrouwen op onze intuïtie, om verbinding te maken met onze diepere emoties en om onze ware missie te vinden.  

No Race anymore

Ieder volgt een eigen tempo en dat kan niet sneller. Het is geen race meer. Het is samen trekken aan de kar naar een betere en gezonde samenleving, waarbij elke bijdrage, hoe klein ook, een verschil maakt.

Maar ook wie er niet klaar voor is, wie zelf op de kar zit of wie ‘tegenwerkt’, moeten we respecteren. Want niemand blijft achter, het collectief zorgt daarvoor. En het is dankzij die 'weerstanden' dat we een aanloop moeten nemen, ons echt sterk maken en samen de kar met een RUK in beweging zetten.  Wat een tijdperk om in te mogen leven !!

🐴♥️🐴

Blijf op de hoogte en ontvang onze Horse Act Newsletter

Logo 't Hof van Rommersum

Adres Locatie
Hof van 't Rommersum
Kruisveldstraat 2
3440 Zoutleeuw

Contact us
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0473/45.60.81

Follow us