Skip to main content

De tijd van intenties

Het is weer dat moment in het jaar. Mensen komen met nieuwe intenties, de ene al ambitieuzer dan de andere. Maar wat maakt dat volgend jaar anders zal zijn? Om Intentie beter te begrijpen, moeten we eerst stilstaan bij het begrip tijd.

Twee soorten tijd
In de natuur zit een vaste cyclus – de seizoenen. Elk jaar opnieuw gaan we door door diezelfde processen van rust, kiemen, groeien, maximale expansie, inkrimpen en afsterven. Ook mensen houden van afsluiten en opnieuw beginnen. Tot stilstand komen, achteruit kijken en reflecteren. Vooruit kijken, plannen maken en opnieuw in beweging komen. 

Als mens zijn we ervan overtuigd dat tijd onze vijand is. We leven tegen de klok en vaak is tijd (of het tekort daaraan) de boosdoener in ons leven. Onze businesses zijn erop gericht om tijd maximaal te benutten: we noemen het productiviteit en efficiëntie.  Deze lineaire perceptie van tijd is ontegensprekelijk één van de belangrijkste dimensies in ons bestaan. En ergens is dat ook wel jammer.  Want er is een andere tijd. Een tijd die onze bondgenoot is. Een tijd die toelaat om verdriet te verwerken en boosheid los te laten. 

Deze twee soorten tijd noemen Chronos en Kairos tijd. Uit de Griekse mythologie kennen we de god Kronos, de vader van de tijd. Chronos tijd staat voor de lineaire, meetbare tijd, de kloktijd. De tijd waarin we van activiteit naar activiteit gaan, de tijd waarin we resultaatsgericht te werk gaan en vooral… de tijd waarin we altijd tijd tekort komen.

De jongste en meest rebelse kleinzoon zoon van Kronos was Kairos, de god van het gepaste moment, de gelegenheid en de juiste maat. De tijd die voor verandering, inzicht en ommekeer zorgt.  De juiste tijd (en niet eerder).

Waar Chronos staat voor continuïteit, betekent Kairos juist een tijdelijke onderbreking daarvan. Tijdens dat interval vergeten we als het ware de kloktijd en komen we in een andere tijdservaring terecht, die onverwachte inzichten voor ons in petto heeft.

Elk jaareinde brengt ons tot stilstand. We kijken terug op hetgeen achter ons ligt en formuleren nieuwe Intenties. Maar wat is eigenlijk intentie en waarom wordt gesproken we over de kracht van intentie?

In Zen Mens, Zen Paard deelt Allan J. Hamilton een hele interessante visie op Intentie. Veranderingen in energie vinden plaats omdat ons brein de energie verpakt om er iets mee te gaan doen. Elke actie, hoe klein ook, vindt alleen plaats met intentie. Intentie verzamelt en organiseert de energie. Onze hersenen moeten de energie eerst netjes “verpakken” om er iets mee te kunnen doen. Dat is intentie.

Het proces is dus: Intentie => Verzameling => Actie => Ontspanning

Een eenvoudige actie zoals het nemen van een tas koffie moet “geregeld” worden voor we effectief onze hand uitsteken en de hete koffiemok naar onze mond brengen.  De energie wordt eerst verzameld en gebundeld, het potentieel wordt komt tot stand. Het brein bedenkt wanneer welke spieren geactiveerd moeten worden, zorgt ervoor dat de nodige energie verzameld wordt en gaat vervolgens over tot actie. Het is een mooi voorbeeld om intentie te zien als wat het effectief is. Het verzamelen, focussen en richting geven aan energie.

Precies daarom is werken met paarden zo magisch.  Veel sneller dan het menselijk brein vermoedt, lezen paarden elke intentie die onze actie vooraf gaat. Als prooidier hebben ze deze fijngevoeligheid nodig om te overleven in het wild. Maar omgekeerd werkt het ook. Als je goed naar paarden kijkt en luistert, zie je de intentie de beweging voorafgaan. En in dat momentum vind je ook het vertrouwen in de omgang met paarden. Want een paard communiceert niet slordig en ondoordacht. Met hun optimaal energiesysteem volgen ook zij dit proces: Intentie => Verzameling => Actie => Ontspanning. En dat doen ze op een heel efficiënte manier.

Waar elke horseman van droomt? In vrijheid en vanuit connectie werken met paarden die “verzameld” tot actie komen. Bij de paarden zie je die verzameling heel letterlijk: het is een houding waarbij het paard zijn achterbenen onder het lichaam brengt en daardoor van achteren gaat zakken. Hierdoor neemt het gewicht op de voorhand af en de halshouding krijgt meer oprichting. En die “krachtige” paardenuitstraling kennen we allemaal wel 😮.

Aan iedereen een heel fijne kerstperiode toegewenst. In Kairos tijd. Een tijd om goede intenties te maken, onze energie opnieuw te verzamelen… om vervolgens in 2024 over te gaan tot actie.

🐴♥️🐴
horselovers@rommersum

Blijf op de hoogte en ontvang onze Horse Act Newsletter

Logo 't Hof van Rommersum

Adres Locatie
Hof van 't Rommersum
Kruisveldstraat 2
3440 Zoutleeuw

Contact us
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0473/45.60.81

Follow us