Skip to main content

Het leidtouw verklapt de verbinding

Tijdens paardencoaching speelt het leidtouw een essentiële rol als symbolisch hulpmiddel. Het biedt inzicht in de relatie tussen de coachee en zichzelf, de persoon of het thema waar het paard tijdens de sessie voor staat, of zelfs de relatie van de coachee met het leven. Het leidtouw geeft ons waardevolle inzichten tijdens het leerproces met paarden.

Het leidtouw fungeert als een brug tussen de coachee en het paard. Het vertegenwoordigt de verbinding en communicatie tussen beiden. Het leidtouw kan worden gezien als een metafoor voor de relatie met jezelf, anderen en de wereld om je heen.

Veel opdrachten gebeuren met het paard in vrijheid, maar soms vraagt de coach ook om het paard te leiden door middel van het leidtouw. Deze fysieke handeling weerspiegelt de manier waarop de coachee in het dagelijks leven leiding neemt of juist niet durft te nemen. Het leidtouw kan symbolisch staan voor de mate waarin iemand in verbinding staat met zijn of haar eigen innerlijke kracht en leiderschapskwaliteiten.

Het paard reageert altijd op het leidtouw en dat kan op hele verschillende manieren: het paard kan weerstand bieden, zich terugtrekken, juist volgen of je helemaal voorbijlopen. Dit gedrag kan dienen als een spiegel voor de coachee en helpt bij het verkrijgen van inzicht in persoonlijke blokkades of beperkende overtuigingen.

Mensen die enigszins bezorgd zijn over het verliezen van controle, gebruiken het leidtouw vaak te strak. Ze vertrouwen het paard niet volledig, maar eigenlijk zijn ze bang zichzelf te verliezen… en dus is controle uitoefenen wat nodig is. Maar er zijn ook mensen die het leidtouw te los laten en die zich ongemakkelijk voelen bij het uitoefenen van controle over het paard. Het paard dwaalt wat doelloos af en is dan meer gericht op zijn eigen behoeften dan met de vraag de leiding. Het paard laat tevens zien wie tekort aan zelfrespect heeft, door respectloos in de persoonlijke ruimte van de coachee te komen.

In onze menselijke systemen werkt dat niet anders: het figuurlijke leidtouw moet voldoende speling hebben om het paard (de teamgenoten, je familie, …) mogelijkheden te geven om zelf beslissingen te nemen, maar strak genoeg om snel en efficient de druk op te voeren wanneer nodig om het paard te helpen het juiste antwoord te vinden. Het touw moet vol vertrouwen aanwezig zijn, maar toch veilig genoeg.

En daar gaat het om tijdens het leren met paarden. Paarden wijzen ons op de dunne lijn tussen Respect & Vertrouwen, de essentie van de paardentaal, maar ook de onbewuste laag tijdens een gesprek tussen mensen en waar het eigenlijk in alle relaties om draait.  Respect zorgt ervoor dat we de grenzen van anderen niet overschrijden. Vertrouwen zorgt ervoor dat we zelf uit onze comfortzone durven komen en onze kwetsbaarheid laten zien.  En die dynamieken zijn precies hetzelfde bij mensen en paarden.

Wie vanop een afstand naar zichzelf durft kijken, ziet ook dit: naast de individuele betekenis kan het leidtouw ook symbool staan voor de bredere relatie die we hebben met het leven. Het leidtouw kan ons helpen om bewust te worden van hoe we omgaan met veranderingen, tegenslagen en uitdagingen. Het kan ons laten zien of we het leven leiden of dat we ons laten leiden door omstandigheden. Een heel bijzondere ervaring is het…

🐴🤎🐴
Ilse

Horse Act organiseert dagtrainingen over Leiderschap, Energiemanagement en Identiteit. Meer info: www.horse-act.be

Blijf op de hoogte en ontvang onze Horse Act Newsletter

Logo 't Hof van Rommersum

Adres Locatie
Hof van 't Rommersum
Kruisveldstraat 2
3440 Zoutleeuw

Contact us
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0473/45.60.81

Follow us