Skip to main content

Je innerlijke paardenkracht

We zijn erop gefocust om het beste uit onszelf te halen. We kregen het als kind al ingelepeld, maar ook in het bedrijfsleven zijn we steeds op zoek naar dat optimale pad.  We willen onze doelen bereiken, onze grenzen verleggen en succesvol zijn.  Maar laten we eerlijk zijn. Het kost vaak ook veel moeite en we vragen ons af hoe anderen dat toch doen. Hoe kunnen we onze maximale potentie aanspreken zonder ons daarbij te verliezen of ’s avonds uitgeput in bed te stappen?

Hier kunnen we leren van paarden.  Paarden zijn majestueuze dieren die bekend staan om hun kracht en snelheid. Ze worden vaak geassocieerd met energie, dynamiek en vrijheid. Net als mensen hebben paarden een enorme potentie om te presteren en te excelleren. Ze worden pas echt krachtig wanneer ze hun natuurlijke aanleg combineren met training en begeleiding. Paardenkracht is het energetisch vermogen dat ze in zich dragen en wanneer de situatie het vereist, verandert een rustig grazend paardje in een krachtbom die niet te stuiten is.

Mensen noemen het ook wel: in je kracht staan. Het is een ‘state of mind’, een houding, die we wel kennen maar die we niet lang kunnen vasthouden. Dat heeft alles te maken met energieverliezen die spelen in ons onderbewustzijn. Of anders gezegd: met een gebrek aan focus in bepaalde ‘dimensies’.   

In haar boek ‘Tijd voor de Ziel’ spreekt Mia Leijssen over het aanboren van de diepere lagen in ons bewustzijn en over 4 bestaansdimensies: de fysieke, sociale, psychologische en spirituele dimensie.

  • De fysieke dimensie betreft alles wat met het lichaam en de materiële wereld te maken heeft. Hierbij zijn veiligheid, comfort, genot, gezondheid en schoonheid belangrijke waarden. Zelfbeleving op dit niveau betekent vooral dingen al of niet ‘kunnen’ of ‘hebben’.
  • In de sociale dimensie hebben mensen oog voor het openbare leven. Hier zijn aanzien, erkenning en succes streefdoelen, maar ook verantwoordelijkheid, vriendschap en ergens bij horen. Op dit niveau bekijken mensen zichzelf hoofdzakelijk door de ogen van anderen.
  • In de psychische dimensie gaat het over karaktereigenschappen en psychologische kenmerken. Zelfkennis, autonomie en vrijheid staan hoog aangeschreven. Een rijk innerlijk leven is hier een belangrijke bron van voldoening. Zelfontplooiing krijgt een persoonlijke invulling.
  • In de spirituele dimensie vinden we zelfoverstijgende idealen en een ruimere invulling van zingeving. Hier is er dankbaarheid om wat is. Op dit niveau overheerst een eenheidsbewustzijn. Waarden zijn verwondering, mededogen, creativiteit, liefde…

Als we naar paarden en hun paardenkracht kijken, kunnen we inzichten opdoen over hoe we onze eigen potentie kunnen aanwenden en vasthouden.

  1. Fysieke dimensie: Om hun maximale potentie te bereiken, hebben paarden verzorging en training nodig. Ze moeten goed gevoed en gehydrateerd worden, en regelmatig beweging krijgen. Dit geldt ook voor mensen. Om onze innerlijke kracht te ontketenen, moeten we goed voor onszelf zorgen. Dit houdt in dat we gezond eten, voldoende rusten en regelmatig lichaamsbeweging krijgen. Door bewuste zelfzorg leggen we de basis voor een krachtige en energieke levensstijl.
  1. Sociale dimensie: Paarden zijn sociale dieren en gedijen goed in kuddes. Ze begrijpen het belang van samenwerking en het versterken van elkaars krachten. Als mensen kunnen we ook hier veel van paarden leren. Samenwerking en ons omringen met positieve en ondersteunende mensen zal ons helpen om in onze paardenkracht te komen. Of het nu gaat om het zoeken van mentors of het samenwerken met gelijkgestemde individuen, het bouwen van een netwerk van steun en inspiratie helpt ons ons potentieel te ontplooien.
  1. Psychische dimensie: Een ander aspect waarin paarden en mensen overeenkomen, is de behoefte aan mentale focus. Paarden zijn in staat om zich volledig te richten op een doel of op hun trainer. Ze negeren afleidingen en concentreren zich op hetgeen ze moeten bereiken. Als mensen kunnen inzicht vergaren in onze karaktereigenschappen, ons functioneren en onze drijfveren. We leren om onze gedachten te richten op onze doelen en onze energie te concentreren op de stappen die nodig zijn om ze te bereiken. Door middel van meditatie, visualisatie en positieve bevestigingen kunnen we onze mentale focus versterken en onze paardenkracht opbouwen.
  1. Spirituele dimensie: De ‘spirit’ van elk paard wil ruimte hebben, wil zich levendig voelen en wil in liefde zorgen voor zijn kuddegenoten, voor de overleving van de soort. Dat doen ze onbewust. Elk paard, net als elke mens, heeft de drang zichzelf te kunnen zijn, een taak te vinden in het leven die bij hem past en de eigen intuïtie te mogen en kunnen aanspreken. We zoeken naar een doel, een invulling die onszelf overstijgt. Daar gaat het om. Daar vinden we ‘vervulling’.

En daarmee komen we terug uit bij de 4 bestaanscontexten van existentieel welzijn.  Wanneer we in ons leven voldoende ‘aanwezig’ zijn in alle 4 dimensies, vinden we innerlijke rust, diep contentement … maar ook onze echte paardenkracht. Existentieel welzijn wordt beschouwd als het vermogen van een mens om op authentieke wijze vorm te geven aan zijn leven.

Wanneer de focus langdurig ontbreekt in één of meerdere dimensies, komen we niet tot existentieel welzijn, we staan dan niet volledig in het leven. We kunnen onze paardenkracht niet vasthouden omdat we geen aandacht schenken voor één of meerdere wezenlijk facetten van ons mens-zijn.

Zo zie je maar. Paarden zijn niet alleen krachtige en elegante dieren, ze zijn een grote inspiratiebron voor de mens. Door goed voor onszelf te zorgen, ons met positieve mensen te omringen en zelf positief in relaties te staan, onze mentale focus te ontwikkelen, samen te werken en de juiste onbaatzuchtige doelen na te streven, kunnen we onze innerlijke paardenkracht wakker maken.

Zo zet je jezelf dus in galop 🐴🐎🐴.

Ilse

Blijf op de hoogte en ontvang onze Horse Act Newsletter

Logo 't Hof van Rommersum

Adres Locatie
Hof van 't Rommersum
Kruisveldstraat 2
3440 Zoutleeuw

Contact us
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0473/45.60.81

Follow us