Skip to main content

Energiemanagement leren van paarden

Wanneer paarden binnen de kudde communiceren, en dat doen ze de hele tijd, gaat het gesprek over respect & vertrouwen. Ze tasten elkaars grenzen af en spelen een spel dat noemt: “mijn ruimte, jouw ruimte”. Het is de basis van hun energetische en stille taal.  

Paarden zijn met hun aandacht 100% in het Hier en Nu.  Ze zijn zich bewust van elke energetische verandering in de omgeving, hoe klein ook.  Tot op het niveau van intentie.  Wanneer de leeuw rust, grazen de paarden verder. Maar zodra de leeuw hongertje krijgt, is de kudde al vertrokken.  Die energetische fijngevoeligheid is nodig omdat paarden prooidieren zijn. Wanneer de leider gevaar signaleert, schakelt de kudde over op maximum potentieel en wordt in een mum van tijd die enorme paardenkracht geactiveerd.  Het is een kwestie van overleven.

Ook wanneer de mens bij het paard komt, wordt het energetische spel “mijn ruimte, jouw ruimte” gespeeld. De Leiderschap-check. Want het paard stelt zich terecht volgende vragen: Is deze Human voldoende krachtig, geaard, gecentreerd en aanwezig? Kortom, kan ik hem vertrouwen en is hij veilig voor mij ten tijde van gevaar?

Tijdens het vrijheidswerk in de paddock wordt elk gebaar, elke beweging door het paard waargenomen. Hoe moeilijker de context (vb vreemde omgeving, veel onrustige mensen aanwezig), hoe groter de nood aan veiligheid … en hoe meer het paard de mens “energetisch” zal testen. Respect en Vertrouwen, daar gaat het altijd om. 

Wanneer beide in balans zijn, zal een paard uit vrije wil in connectie gaan met de mens en deze overal volgen. En daar is geen touw voor nodig.  Want wanneer respect en vertrouwen in balans zijn, ontstaat connectie. En dat is een energetische band. We zijn dan op een plaats die we ook wel het “stille midden” noemen.

Waarom is het voor de mens toch zo moeilijk om die connectie te bewaren

We kennen allemaal de universele energie. Het is die levende, vitale kracht die je vindt in de hele natuur. De energie die maakt dat je hart blijft kloppen, je intuitie spreekt en je mentaal sterk bent. Het is de energie die ervoor zorgt dat je elke ochtend wil opstaan, je lichaam goed wil verzorgen, een huilend kind zal troosten en een ziek dier wil helpen.  Deze universele energie loopt verticaal door ons heen, door mens en paard, van boven naar beneden.  Wanneer die energie, zonder verliezen, door ons heen stroomt, zijn we in connectie. Met onszelf en met onze omgeving. 

Maar als mens verliezen we vaak die aarding en gaat er energie verloren op de horizontale as. Die as staat voor alles om ons heen in de wereld. De focus ligt in ons drukke bestaan voornamelijk op deze horizontale as. Het is de plek waar er ruis ontstaat, je te veel gefocust bent op de buitenwereld en een vol hoofd ervaart vanwege alle to do’s. Op deze horizontale as zitten alle “energieverliezen” en ervaren we het gevoel van leeg te lopen, op te zijn, niet meer te kunnen enz.  Energieverliezen omvatten ook alle vormen van pijn, verdriet, kwaadheid, wrok, jaloezie enz… die we blijven meedragen en niet verwerken. Ervaringen, gedachten en overtuigingen die we niet loslaten zodat ze geaard en afgevoerd kunnen worden.  Terugkeren naar de stilte binnen in jezelf noemen we ook wel terugkeren naar het stille midden, de plek op de verticale as waar je innerlijke rust ervaart…. hoe turbulent de omgeving ook mag zijn.

Het stille midden is in alles en iedereen aanwezig. Het is een krachtige plek die een stevige verankering vormt om vanuit te leven. Van hieruit kan je inzichten, verandering, diepere verbinding of het behalen van een doel manifesteren. De vraag is dus: Hoe word je stil? En wat moet je loslaten om je te herinneren dat het stille midden een plek in jou is die altijd tot je beschikking staat? Wat houd je tegen om naar deze plek te gaan en er te blijven?

Mensen maken vanuit angst en afhankelijkheid energetische verbindingen in het horizontale veld. Denk hierbij aan erkenning zoeken buiten jezelf, afhankelijk zijn, dominantie en onderdanigheid, over-bezorgdheid, continu met anderen bezig zijn, verslaving enz. Het is onvermijdelijk dat je als mens te maken krijgt met deze uitdagingen, ze horen bij het leven. Maar veel mensen raken erin verstrikt. Ze zijn de basisveiligheid in zichzelf verloren, ze zijn de connectie kwijt gespeeld.En dat kunnen we leren van paarden. Zij helpen ons eraan herinneren dat het stille midden er altijd is. En dat van daaruit in de wereld staan, altijd een gevoel van vertrouwen geeft. En wanneer de omgeving onveilig is, (onvoldoende respect en vertrouwen), is er nog altijd die paardenkracht die kan worden geactiveerd.  Want in het stille midden is onze maximale potentie beschikbaar. En die huist in ieder van ons. We zijn het soms gewoon vergeten.

Een magische belevenis om dit te mogen ervaren met een energiemeester, het paard.

🐴🧘‍♀️🐴
horselovers@rommersum

Dit artikel bevat extracts uit onze ebooks: Paardenkracht en De Stille Taal. 

Blijf op de hoogte en ontvang onze Horse Act Newsletter

Logo 't Hof van Rommersum

Adres Locatie
Hof van 't Rommersum
Kruisveldstraat 2
3440 Zoutleeuw

Contact us
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0473/45.60.81

Follow us