Skip to main content

Wat merrie Oya mij leerde

Afgelopen weekend was ik 3 dagen op stille meditatietraining in het Boeddhistisch centrum te Huy. Lama Zeupa gaf toelichting bij de verschillende meditatietechnieken en neuroloog Dr. Steven Laureys voorzag het wetenschappelijk bewijs dat meditatie een heel bijzondere impact heeft op onze hersenen en ons menselijk bewustzijn. Maar je hoeft geen monnik te zijn om de positieve effecten van meditatie te ervaren. Iedereen kan het. Na de initiële presentaties ging de stilte in en werd er enkel nog gemediteerd. Van 07.00 ’s morgens tot 21.00 ’s avonds. Weliswaar met pauzes.

De bijzonderste ervaring vond ik de eerste 'Compassion Meditatie'. Hierbij was de opdracht je te focussen op een dierbare, om het gevoel van Compassion in je hart op te roepen en vast te houden. Die keuze was snel gemaakt, ik koos mijn merrie Oya. Toen ik jong was, reed ik paard in een manège. Na twee ernstige valpartijen nam de angst me bij de keel, maar net voor corona (bijna 30 jaar later) kwam de zin terug. Een manège was geen optie meer en dus ging ik op zoek naar het paard dat mij zou genezen. Uiteindelijk vond ik haar: mijn lieve merrie Oya. Voordat ik op haar rug kroop, deed ik maanden aan grondwerk. Respect verdienen, vertrouwen kweken en een connectie leggen… zowel voor haar als voor mezelf. Maar het trauma zat diep en was veel meer dan de herinnering aan een ongemakkelijke val. 

Met mijn drie paarden volgde ik zelf een jaar paardencoaching. Tijdens die sessies stond Oya representant voor mijn Innerlijke Kracht, waar ik (zoals ik later besefte) zo’n angst voor had. Ik heb vaak de neiging gehad me klein te maken en mijn waarheid in te slikken uit schrik dat anderen niet zouden ‘liken’ wat ik te zeggen had. Op zoek naar goedkeuring werd ik afhankelijk van het oordeel van derden. Mijn Eigenwaarde en daarmee ook mijn ‘Bestaansrecht’ (chique woord!) had ik uitbesteed. Onbewust gaf ik andere mensen macht over mij en daar werd nogal eens misbruik van gemaakt. Dat toonde Oya mij ….in my face.

In het begin maakte ze zich groot en sterk, testte mijn leiderschap en daagde me uit. Soms galoppeerde ze ineens weg wanneer ik contact zocht of ze toonde zich ongeduldig en gefrustreerd. Ze keek me dan recht in de ogen, zwaaide met haar hoofd en zei zonder woorden wat ik niet wilde horen. Ik hunkerde naar haar vriendschap en voelde me afgewezen. Ik deed echt alles om haar te pleasen, maar ze apprecieerde me niet. Heftig was het.

Inmiddels is mijn les geleerd en lieve Oya is een mak lammetje geworden. ‘s Ochtends wacht ze me op aan de tuindeur en zodra ik tevoorschijn kom in het keukenraam, gaat ze hinniken. Ze komt naar me toe als ik de weide nader, volgt me zonder halster of touw (en daar zijn geen worteltjes voor nodig). We gaan buiten wandelen en ik rijd haar ook zonder bit. Ik ben in vertrouwen en word gedragen door mijn innerlijke Kracht, letterlijk en figuurlijk. Oya gaf me mijn Eigenwaarde terug. Sjonge, wat zie ik haar graag.

En nu komt het allermooiste: Oya is 6 maand zwanger, of drachtig zoals ze dat zeggen van paarden. In haar buik groeit Zomertje (ik heb al een jonge hengst die Winter noemt!). Zomer is nu zo groot als een lam, meet +- 60cm en weegt 15 kilo. Ik voel haar soms bewegen. Zomer is het 'Bestaansrecht' dat ik mezelf terugschenk, ...en ze groeit in Oya’s schoot 🌞.

Maar terug naar Yeunten Ling. Na de presentatie vroeg ik Dr. Steven Laureys of hij naast CEO’s van multinationals, astronauten, topsporters en Boeddhistische monniken ooit onderzoek had gedaan op het menselijk brein in aanwezigheid van paarden. Zijn antwoord liet me deels in de kou: “Maar Ilse, het positief effect van werken met paarden is toch lang gekend en bestudeerd”. Hmm, jammer. Want wat wij in het Rommersum elke dag ervaren is dat paarden een boeddhistische natuur hebben. Ze zijn altijd mindful. Wanneer ze veilig zijn en hun maag is gevuld, gaan ze mediteren. Ze verstillen dan in het Hier en Nu. Door zelf bewust aanwezig te zijn in de nabijheid van de paarden, word je automatisch deel van de kudde en tap je in op dat hogere paardenbewustzijn. Paarden zijn boeddhisten van een superieure orde.

Daarom bieden wij workshops aan over Leiderschap, Authenticiteit en Energiemanagement. Zo geven we individuen en teams de kans om zelf te ervaren wat ik hier beschrijf. Voor wie verder wil gaan, hebben we ook de Rommersum Retreats. Langdurig één worden met de kudde, heel speciaal is het!

🤎🌞🤎
Ilse
horselover@rommersum

Foto 2020

Blijf op de hoogte en ontvang onze Horse Act Newsletter

Logo 't Hof van Rommersum

Adres Locatie
Hof van 't Rommersum
Kruisveldstraat 2
3440 Zoutleeuw

Contact us
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0473/45.60.81

Follow us