Skip to main content

Paarden zijn hypersensitieve wezens

Wie met paarden omgaat of zelf paardrijdt, weet dat paarden hele speciale wezens zijn. Je kan er op een bijzondere manier contact mee maken. Dat is de basis van paardencoaching.  Paarden kunnen ons helpen bij persoonlijke ontwikkeling, mentale klachten, problemen in familie- of werkverband en zeker en vast ook met relatieproblemen. Maar paarden kunnen ons ook helpen groeien als spirituele wezens en bevorderen ons ontwakingsproces. 

Paarden fungeren in deze moderne therapievorm als spiegels en maken ons ervan bewust hoe we in het leven staan. Dat doen ze door liefdevol en zonder oordeel feedback te geven op de energie die we uitstralen.

Kwestie van overleven

Maar waarom hebben paarden deze extreme sensitiviteit ontwikkeld ? Paarden zijn van nature kuddedieren. Daardoor zijn ze erg alert op hun omgeving. Elke verandering in beweging, houding, intentie en geur is belangrijk voor hen en bevat mogelijk informatie die relevant is voor de veiligheid en het welzijn van de hele kudde. Paarden reageren letterlijk op alles wat we uitstralen, bewust en onbewust. Wilde paarden, dus paarden die nog geen uitgebreide interactie met mensen hebben gehad, zijn minder “afgeknot”  en zijn nog veel sensitiever dan hun soortgenoten die veel “opleiding” kregen van mensen. Zelfs wat wij “ongewenst gedrag” noemen, is voor het paard een communicatie waarin het iets probeert duidelijk te maken.

Het fijne van paarden is wel dit: ze oordelen niet. Het maakt hen niet uit waarom je iets doet, alleen dat je iets doet. Ze hebben geen last van ons menselijk ego en produceren ook geen menselijke gedachten.  Ze geven enkel in het hier en nu feedback op jouw energie. Zo leer je beter begrijpen wat je uitstraalt en hoe je overkomt. Verander je iets in je houding, gedachte, opstelling, dat geeft het paard je meteen een aangepaste feedback. In paardencoaching worden de rollen dus deels omgedraaid. De paarden zijn hier de leermeester en de menselijke coaches zijn de ‘vertalers’.

Opstellingen

Opstellingswerk is een alternatieve therapievorm die vaak rond familiale thema’s wordt gebruikt. We spreken dan over familieopstellingen. Therapeuten gaan door middel van het “opstellen” van iemands familiaal systeem bepaalde relaties tussen familieleden en de eventuele knelpunten daarin trachten te herkennen, erkennen en zo mogelijk weg te nemen.  Steeds meer worden paarden gebruikt bij opstellingswerk. Met behulp van paarden gaan we op zoek naar (familie)patronen, pijnen en wellicht onverwerkte trauma’s.

“Het lijkt wel of paarden dwars door me heen kijken” 

Dat klopt misschien wel een beetje. Tijdens de sessie wordt het paard de therapeut. De menselijke coach speelt een belangrijke rol, maar toch leer je het meeste van het paard. Terwijl je bij het paard bent (je verzorgt het, leidt of drijft het op basis van een aantal oefeningen), observeert de coach je gedrag en hoe het dier op jou reageert. Ondertussen praat je over je thema en krijg je vragen mbt je gedrag, gedachten, gevoelens. Ook als je liever niet antwoordt of praten eerder moeilijk vindt, kan de coach aflezen hoe het paard op jou reageert.  En dat doen ze meteen en altijd.

Aanwezig zijn in het moment

Een paard hou je dan ook niet voor de gek. Het paard gaat jou spiegelen.  Ben jij onzeker, dan wordt het paard onzeker. Ben je bang, dan wordt het paard angstig. Voorwaarde om contact te maken met een paard is aanwezig zijn in het moment. Dat is misschien wel de mooiste les die paarden je kunnen leren: pas als je uit je hoofd gaat en in je hart, kom je in contact met jezelf en daarmee met de ander, het paard in dit geval.

Paarden reageren op je non-verbale communicatie en zien of je gedachten, gevoel en gedragingen met elkaar overeen komen, of “congruent” zijn. Paarden nodigen je uit om echt te zijn, authentiek te zijn. Hierdoor krijg je betere inzichten in jezelf en de uitdagingen waar je tegenaan loopt. En waarom dat dit zo’n uitdagingen voor jou zijn.

Je hebt geen ervaring met paarden nodig, om met hen aan de slag te gaan. Ook een lichte angst voor paarden kan bevordelijk zijn om tot inzichten komen met paarden.  Interesse ? Probeer een éénmalige sessie en kijk of dit iets voor jou is.

Blijf op de hoogte en ontvang onze Horse Act Newsletter

Logo 't Hof van Rommersum

Adres Locatie
Hof van 't Rommersum
Kruisveldstraat 2
3440 Zoutleeuw

Contact us
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0473/45.60.81

Follow us