Skip to main content

Aangeleerde hulpeloosheid

🥺 ‘Aangeleerde Hulpeloosheid’ begrijpen en overwinnen 🧐

Aangeleerde hulpeloosheid is een psychologisch fenomeen waarbij een individu – mens of dier – na herhaaldelijke blootstelling aan oncontroleerbare en stressvolle situaties, leert dat ontsnappen of verandering onmogelijk is. Dit leidt tot een passieve houding waarbij men ophoudt met proberen, zelfs wanneer er wel mogelijkheden zijn om te ontsnappen of de situatie te verbeteren.

Enkele voorbeelden:

  • Een werknemer die constant wordt bekritiseerd, ongeacht zijn of haar prestaties, kan op den duur het gevoel krijgen dat verbetering onmogelijk is. Dit kan leiden tot demotivatie, een gebrek aan initiatief en uiteindelijk burn-out.
  • Een paard dat voortdurend met harde hand wordt getraind, zonder beloning of pauzes, kan uiteindelijk opgeven en volledig passief worden, zelfs wanneer het niet langer onder druk staat.

🐴🥺🐴 Wat opvallend is, is dat zowel mensen als paarden een diepgewortelde behoefte hebben aan controle over hun eigen leven en omgeving. Wanneer deze controle wordt weggenomen, ongeacht de context, leidt dit tot vergelijkbare psychologische reacties.

❤️🌱 Aangeleerde hulpeloosheid overwinnen

Het doorbreken van aangeleerde hulpeloosheid begint met het creëren van een omgeving waarin vertrouwen en veiligheid centraal staan, zowel voor mensen als voor paarden. Dit houdt in:

  • Positieve versterking
  • Consistentie en voorspelbaarheid
  • Empathie en begrip
  • Langzaam opbouwen
  • Geduld en tijd

💪🏽🐴 Het belang van coaching en begeleiding

Bij Horse Act werken we samen met paarden om deze belangrijke lessen in een veilige en ondersteunende omgeving te leren. Door paarden te observeren en met hen te werken, kunnen mensen leren hoe ze hun eigen aangeleerde hulpeloosheid kunnen herkennen en overwinnen. De paarden fungeren hierbij als spiegels, die zonder oordeel onze gedragingen en emoties terugkaatsen. Dit biedt een unieke mogelijkheid tot zelfreflectie en groei. Aangeleerde hulpeloosheid is geen eindstation, het is een fase die kan worden doorbroken met de juiste begeleiding, aandacht en zorg.

🌱 Wil je meer weten over hoe we bij Horse Act werken met teams en individuen? Neem contact met ons op voor een persoonlijke kennismaking.

Blijf op de hoogte en ontvang onze Horse Act Newsletter

Logo 't Hof van Rommersum

Adres Locatie
Hof van 't Rommersum
Kruisveldstraat 2
3440 Zoutleeuw

Contact us
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0473/45.60.81

Follow us