Skip to main content

Leiden vanuit je hart

Paarden zijn majestueuze wezens die ons veel kunnen leren over leiderschap, dat is inmiddels algemeen bekend. Maar hoe ze dat doen, spreekt toch wel tot de verbeelding. Ze laten ons een vorm van leiderschap aanvoelen die we niet meteen kunnen adopteren zonder deze eerst te ervaren

Hoe mensen van paarden leren over leiderschap? Heel eenvoudig, door leiding te geven aan een paard in vrijheid, geen dominantie maar verbindend leiderschap. Paarden zijn buitengewoon gevoelig voor onze emoties en reageren op subtiele signalen die we uitzenden. Bij leiderschap draait alles om het ontwikkelen van een diepe verbinding tussen de menselijke leider en het paard. Want tijdens interacties met paarden neemt de mens de tijdelijke rol van leider op zich, in een kudde van twee: the human and the horse

Tijdens de interacties en oefeningen moet de human zijn of haar ego opzij zetten en prioriteit geven aan het welzijn van het paard. Een paardenleider begrijpt dat het opbouwen van respect en vertrouwen cruciaal is voor effectieve communicatie en samenwerking. Daar zijn alle oefeningen tijdens onze workshops over leiderschap dan ook op gebaseerd: uitwisseling van respect en vertrouwen.

             "De dunne lijn tussen respect en vertrouwen is hèt onderwerp van de "stille babbel" tussen the human and the horse.  We noemen het ook leiden vanuit het hart."

Leiding geven vanuit je hart betekent dat je in contact staat met je eigen emoties en deze kunt begrijpen en beheersen. Het hart fungeert als een kompas dat de leider leidt naar compassie, empathie en begrip voor anderen. Net zoals een paard reageert op de subtiele signalen die een leider uitzendt, reageren teamleden ook op de energie en emoties van hun leider. Een leider die kan leiden vanuit het hart, kan harmonie en samenwerking binnen een team creëren. 

Paardenleiderschap of leiden vanuit je hart

Eén van de belangrijkste aspecten van paardenleiderschap is het vermogen om tot een authentieke verbinding te komen tussen leider en teamleden (of dat nu paarden of mensen zijn). In plaats van te proberen controle uit te oefenen, of te vervallen in emoties, zoekt een paardenleider naar manieren om ieder individu te motiveren en te inspireren. Door ruimte te geven voor autonomie en persoonlijke groei, kunnen leiders een omgeving creëren waarin teamleden gedijen. 

            "A beginning leader wants to work on intermediate horsemanship. An intermediate leader wants to work on advances horsemanship, but an advanced horseman works on the basics".

Paardenleiderschap nodigt leiders en teamleden in eerste instantie uit om zichzelf beter te leren kennen en bewustzijn te ontwikkelen over eigen sterke en zwakke punten. Het stelt leiders in staat om effectieve beslissingen te nemen en goed te reageren op uitdagingen. Teamleden reageren respectvol op dergelijk gezag, want het is geen controle maar een steun die hen helpt groeien. En dat wordt zo ook aangevoeld door het hele team. Daarnaast helpt deze vorm van leiding geven om de behoeften, kwaliteiten en capaciteiten van alle teamleden beter te begrijpen, waardoor teamontwikkeling bevorderd wordt … wat uiteindelijk weer leidt tot hogere productiviteit. 

Paardenleiderschap, of leiden vanuit je hart, biedt ons waardevolle lessen die nuttig zijn in de werkomgeving maar ook op persoonlijk vlak. Persoonlijk leiderschap is een veel breder begrip want de gevolgen van ons handelen en onze emoties reiken tot ver buiten de muren van de werkgever.  Werken aan persoonlijk leiderschap leidt tot innerlijke balans en meer existentieel welzijn. 

 ____________________________

🐴 Horse Act begeleidt teams en individuen naar meer balans, connectie en betere prestaties. Groeien en leren met paarden dus. Het leerproces tussen mens en paard leidt ons naar meer daadkracht, duidelijkheid en acceptatie.   Horse Act organiseert workshops, coaching and teambuilding activiteiten.

Blijf op de hoogte en ontvang onze Horse Act Newsletter

Logo 't Hof van Rommersum

Adres Locatie
Hof van 't Rommersum
Kruisveldstraat 2
3440 Zoutleeuw

Contact us
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0473/45.60.81

Follow us