Skip to main content

Lander is een geboren Leider

Lander is de leider van het Rommersum. Hij is het oudste paard dat de mooie achternaam ‘Van ‘t Rommersum’ draagt, maar dat is niet de reden. Hij is ook niet de baas omdat hij groot en sterk is, een volwassen paard in de fleur van zijn leven. Hij is de dominante hengst omwille van zijn karakter. Hij straalt gezag uit, charisma. Lander is onverstoord, beheerst, aanwezig en rustig. Er gaat geen energie verloren aan zinloze beweging. Hij doet niet druk druk, hij IS.  Wanneer Lander eraan komt, wijken de andere dieren. In paardentaal is dat getuigenis van respect. En dat verdient hij ook. 

In zijn natuurlijke rol van mannelijke leider is hij verantwoordelijk voor de veiligheid van de kudde. Hij is altijd alert en hoort en ziet alles. Hij staat vaak alleen, beetje op afstand. De metapositie noemen mensen dat. Wanneer de andere paarden ruzie maken, legt Lander het spel stil. Gewoon door zijn aanwezigheid. Hij hoeft ook niet te vechten met andere hengsten om zijn positie te bewaren. Die krijgt hij vanzelf door zijn hoge stressresistentie… zijn zengehalte.

In de menselijke omgeving is respect natuurlijk een complexer gegeven. Iedereen verdient het, of je nu 20 jaar of 2 maand dienst hebt. Je behandelt elkaar als je gelijke, onafhankelijk van je positie op de werkvloer of in de familie.  Maar respect heeft een hele mooie eigenschap: door anderen je (gemeend!) respect te tonen, krijg je vanzelf respect terug. Respect kan je niet eisen of afdwingen, je verdient het door zelf respectvol te zijn als leider. Maar een natuurlijke leider weet ook dat het zijn/haar verantwoordelijkheid is om de toon te zetten in de bedrijfscultuur. Dus: Lang zullen ze leven, de bedrijven waar respect bovenaan staat!  

Leven volgens je natuur

Door omstandigheden stond Lander enkele maanden alleen in de wei. Op het eerste zicht leek alles ok, maar we merkten een verandering.  Hij hield zijn hoofd naar beneden, zijn ogen stonden triest en zijn nieuwsgierigheid verdween stilletjesaan. Hij keerde naar binnen en verloor zijn fierheid. Of om het in mensentaal te zeggen: hij werd depressief.  Waarom dat gebeurde? Omdat net zoals iedereen, ook de natuurlijke leider zichzelf moet kunnen zijn. Hij moet zijn verantwoordelijkheid kunnen en mogen dragen. Het is zijn natuur en niet enkel een rol die hij inneemt.  Lander wil zorgen voor andere paarden zoals zijn aard het hem dicteert. Hij verdient hun respect maar heeft het ook nodig om zich goed te voelen.  Dus: we zetten hem terug bij andere paarden en zagen Lander snel weer openbloeien. Hij werd gesterkt in zijn natuurlijke rol en vond zijn waardigheid terug. Hij kon opnieuw zichzelf zijn.

Het leiden van een team is niet iedereen gegeven maar hoe inspirerend is het wanneer een leider zijn/haar team bewust sterker maakt.  Want de eigenschappen van de ‘natuurlijke’ leider zijn helder: goede leiders zijn zelfbewust, communiceren effectief maar steeds respectvol, delegeren werk, moedigen persoonlijke ontwikkeling aan en motiveren de groep om het beste van zichzelf te geven. Want dat is het geheim van een groot leider: anderen sterker maken. Wanneer iedereen het vertrouwen krijgt om zijn/haar kracht volledig te mogen inzetten, krijgt het team superkrachten. Alle energie wordt dan ingezet voor de teamdoelstellingen en er gaat geen energie meer verloren aan frustraties. Een goede leider ontwikkelt niet alleen zichzelf, maar neemt ook tijd om anderen te helpen groeien. En dat doet hij/zij door het inzetten van empathische kwaliteiten: er is steeds ruimte voor andere meningen en gevoelens, die mogen er zijn. En zo navigeert de natuurlijke leider het team doorheen conflicten of stressvolle situaties.

Respect en Vertrouwen

Lander is het paard dat we het meest vertrouwen. Dat doen we omwille van zijn leiderschapskwaliteiten. De leider van paarden is een zenmeester. Hij laat zich niet opjagen door stressvolle mensen en wordt niet zenuwachig van angstige coachees. Hij neemt geen negatieve emoties over maar bewaart zijn kalmte. De kuddeleider is niet persé het meest dominante paard van de kudde. Te dominante dieren zijn geen fijn gezelschap voor ondergeschikte paarden. Ze zijn veelal bezig met eigenbelang, waarbij ze anderen wegjagen van iets wat ze voor zichzelf willen houden. Niet iemand om te volgen dus. Goed leiderschap in een kudde wordt niet afgedwongen met geweld en het ontstaat ook niet van de ene dag op de andere. Het groeit gestaag. Leidende paarden zijn charismatisch en blinken uit in respect én vertrouwen.

Bij mensen is dat niet anders: respect en vertrouwen gaan hand in hand. Niet de onechte vorm van respect die we ook wel dominantie of gehoorzaamheid noemen. Goede leiders zijn voortdurend op zoek naar manieren om hun teams en organisatie vooruit te helpen. Daarbij luisteren ze naar alle ideeën, of ze het er mee eens zijn of niet. Ze laten teams hun ideeën uitvoeren en van hun fouten leren. Ze weten dat samen strategisch nadenken belangrijk is voor zowel de leider als het team.  Echt luisteren wordt soms over het hoofd gezien, nochtans is het één van de belangrijkste onderdelen van goed leiderschap. In de drukte of onder invloed van stress is er altijd een excuus om niet te luisteren. Het juiste evenwicht vinden tussen inspirerend spreken en inspireren door te luisteren is het verschil tussen een goed en een groot leider.  Elke natuurlijke leider heeft een duurzame visie, voelt passie en geeft om anderen.

Maar niemand is perfect. Onze Lander heeft slechts één trauma in zijn rugzakje: water. Hij is niet bang van de regen en loopt door alle plassen in de wei. Maar wat mensen met water en paarden doen, zint hem echt niet en dat maakt hij heel erg duidelijk. 

🤎🌞🤎
Els, de grote vriendin van Lander

👉🏽 Rommersum organiseert workshops rond Leiderschap, Authenticiteit en Energiemanagement voor bedrijven en individuelen.
Meer info op:
 https://rommersum.be/stille-taal-workshop

Blijf op de hoogte en ontvang onze Horse Act Newsletter

Logo 't Hof van Rommersum

Adres Locatie
Hof van 't Rommersum
Kruisveldstraat 2
3440 Zoutleeuw

Contact us
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0473/45.60.81

Follow us